Tävlingsledarens inför VPO

Publicerat maj 2, 2019

Mer info angående tävling kommer upp imorgon och tyvärr har tre lag blivit tvungna att dra sig ur så nu är vi 43 startande för tillfället.
 
Vårens VPO kommer att vara den fjärde vårtävlingen i ordningen och den kommer att förhoppningsvis bli den största tävlingen vi arrangerat hittills. Tidigare rekord är 45 startande team och det är från förra höstens tävling. Tidigare deltagarrekord på våren är 26 lag.
Våren 16 vann Team Bofab Predators med totalen 280 cm, våren 17 vann Team Sjönöd med totalen 293 cm och förra året vann Team Skatbo på 296 cm.
 
I år ligger tävlingen en vecka tidigare än förra året och på grund av det lite mer normala vädret i år kan vi med lite tur kanske träffa början på årets efterleksfiske. Med lite otur kan det vara en del fisk som fortfarande leker men vi har fått in rapporter på romstinna fiskar på alla våra vårtävlingar hittills så det spelar nog inte så stor roll på någon vecka hit eller dit. Skulle det bli så att ni fångar honor som inte hunnit leka än ber vi er att handskas extra varsamt med dem.
 
Mitt tips är att det kommer att krävas tre bra fiskar med ett snitt på över metern i år för att ta hem segern. I höstas var första gången ett lag klev över tre meter och jag skulle inte bli förvånad om det kommer att bli så även under vårtävlingen. De fem längsta fiskarna som är fångade under våra vårtävlingar är: 114, 113, 112, 111 och 109 cm.
 
Vilka vinner i år då? Det här blir den åttonde tävlingen i ordningen och vi har fortfarande inte haft ett team som lyckats vinna två gånger! Jag kommer att välja ut tre favoriter! Ska bli intressant och se hur fisket kommer påverkas av det kallare vädret som är på väg in. Prognosen visar en ganska lagom vind med lite mer tryck i byarna. Kan bli lite stökigt på lördag.
 
Har haft lite önskemål om att det skulle vara kul med en liten presentation av teamen som ställer upp i VPO, så nedan finner ni lite info/presentation om teamen som anmält sig. Jag har inte kännedom om alla teamen som ställer upp men vi gör ett försök. Lag som varit med tidigare tävlingar men bytt namn kan medföra att resultat från tidigare tävlingar inte står med på grund av att jag helt enkelt inte vet om vad de hetat tidigare tävlingar. Jag följer listan och börjar med teamets tidigare resultat på VPO vår-tävlingarna där vi börjar med VPO Vår 16, VPO Vår 17 och sist VPO Vår 18. Första siffran visar placering (X= deltog ej), och efter det totallängd (-0= inget rapporterat). Exempel: x, 15-0, 3-260 Teamet deltog inte på VPO Vår 16, var med och tävlade men fick ingen godkänd våren 17 och de slutade trea på totalen 260 cm våren 18.
 
1. The Savages
x, x, x.
Första vårtävlingen för The Savages, i alla fall under detta namn. Har ingen vidare koll på den trio, de kan vara hur duktiga som helst.
 
2. Catch and release THN
x, x, x.
En trio grabbar som var med och tävlade för första gången i höstas men som inte lyckades landa någon godkänd fisk då. Nu får vi se om de behärskar vårfisket bättre.
 
3. Bromslös
x, x, x.
Ett lag till som inte har några resultat under namnet Bromslös på våra vårtävlingar. Jag har för mig att några av dessa grabbar var med i höstas men under att annat namn och lyckades fånga godkänd fisk då, nu får vi se om de går bättre på våren!
 
4. Lost in Pikes
x, x, x.
De hör grabbarna kan bli farliga! Fiskade riktigt bra på tävlingen i höstas med totalen 272cm!
 
5. Skatbo
x, x, 1-296.
Ut ur intet kom de och roffade åt sig segern, äran och högen med kontanter förra våren med totalen 296 cm. Kommer de vara lika giftiga på lördag, upp till bevis!
 
6. PILF
x, x, x.
Vet inte riktigt hur jag ska tolka detta namn, låter det vara osagt. De har inte tävlat under detta namn tidigare och jag har själv ingen koll på dem generellt så de kan vara hur bra som helst.
 
7. Njudung Predators
x, x, x.
Första tävlingen för dessa grabbar, kan de göra som Team Skatbo förra våren och ta alla med storm?
 
8. Julmustaschernas vänner
x, x, x.
Någon som vet vad en julmustasch är? De kanske vi blir varse om på lördag.
 
9. Pike and Sik
x, x, x.
Ännu ett nytt gäng som ska försöka slå sig in i toppen!
 
10. Killer smolt
x, x, x.
Mer smolt åt gäddan!
 
11. ShortBus
x, x, 6-259.
Kastdäck och spinndäck kommer hela vägen från Dalarna och de gjorde sin premiär på vattnen utanför Grums förra våren på VPO och de lyckades faktiskt att fånga tre godkända, mycket imponerande! Michael och Alex åker land och rike runt för att tävla i gädda så jag höjer ett varningens finger för dem!
 
12. Eko Banana
x, x, 4-285.
Det här blir andra vårtävlingen för bananerna (i pyjamas) och de har faktiskt två fjärde platser från tidigare tävlingar (en hösttävling). Kan bli riktigt farliga.
 
 
13. Mellanmjölk
x, 17-0, 5-259.
Grabbarna Sebastian, Mattias och Martin har varit med ett par tävlingar nu men aldrig under namnet Mellanmjölk. De har bra koll på vattnen utanför Grums och kan därför bli riktigt farliga.
 
14. Glanil
x, x, 9-214.
Far och son Lindgren. Glanil var med i våras fast då med rutinerade fiskarbrodern Micke Johansson istället för junior och då lyckades de med konststycket att landa den längsta gäddan som var en tvättäkta slips på hela 113 cm! Johannes som på senare tid börjat snida egna jerks och tailar som är fruktansvärt läckra under namnet Rocktip Lures! Har en känsla av att Johan har ett par äss upp i fiskejackan från förra årets tävling.
 
15. TopNotch
5-272, 6-198, 19-84.
Har fiskat efter i princip det mesta som simmar i våra svenska vatten med dessa duktiga grabbar i snart 10 år nu! De var med och skapade VPO och har varit delaktiga i Grums Trollingklubb långt innan jag gick med som dessutom varit med i alla upplagor av VPO! Pollack och Putte som gjuter eget (gädd)gummi i alla dess former och modeller har inte riktigt lyckats knyta ihop säcken tillsammans med Robin under våra gäddtävlingar, kanske är det dags nu? Vinner de inte kan de i alla fall trösta sig med att de utklassar allt motstånd när de gäller fika! Vi har gjort en stenhård satsning under våren och lagt ihop en del pusselbitar och med Karlssons ständiga nybörjartur tror jag på succé, en av mina favoriter.
 
16. Bofab Predators
1-280, 2-288, 22-81.
Jag och Mogge har fiskat rätt bra under vårtävlingarna om jag får säga det själv. Under förleken har det lagts en stenhård satsning efter stor gädda och det har varit höga toppar och extremt låga dalar för min sida, men med ett nytt personbästa får man väll ändå inte vara helt onöjd. På lördag är det upp till bevis!
 
17. Smurg
x , 4-268, 8-256.
Det lag med överlägset mest timmar på vattnen utanför Grums, de har därför överlägset bäst koll på vattnet när det kommer till att plocka stora gäddor, den som säger annat vet inte vad den pratar om, punkt! Björn är lite av Vänerns motsvarighet till smålandskustens Jörgen Larsson skulle jag vilja påstå, skillnaden är väll att Björn är lite resligare kanske. De har haft fullt papper på de tidigare vårtävlingarna de ställt upp i och i år tror jag faktiskt det kan bära hela vägen till segern, en av mina favoriter!
 
18. Mothugg
x, 14-0, 14-92.
Förra våren lyckades grabbarna plocka en bra tävlingsfisk, kan de kanske lära sig något av den och fånga några till så kan det gå långt. Men det spelar ingen roll hela bilen och varenda stuvfack kommer att vara fullt av bananer så de kommer inte få någon fisk ändå! Erik som enligt en källa ska vara något djävulskt laddad, han har laddat båten med nytt ekolod till och med!
 
19. Gäle
14-85, 21-0, 13-100.
Teamet består av Jonas och Niklas som på senare tävlingar toppat laget med Göran Nelander. Team Gäle vann den första upplagan av VPO som visserligen var en hösttävling, men ändå de har vunnit! Det här är teamet som fiskat överlägset bäst under hösttävlingarna hittills. Dom har dominerat under hösttävlingarna helt enkelt! Nu får de ta sig i kragen och fiska bättre på våren också!
 
20. Gäddgapet
4-276, 5-259, 2-293.
Teamet med den kända betessnidaren Tomas a.k.a Gäddgapet i spetsen har varit med sedan starten och teamet har fiskat riktigt bra, de blev tvåa förra våren till exempel! Tomas är en av de som lägger absolut mes tid i vattnen utanför Grums och de kommer därför vara några vi får se upp med! Har ni inte kollat in hans gäddbeten har ni verkligen missat något! Tomas bättrade under veckan på sitt pb med en stadig bit lite över tolv kilo! Stort grattis!
 
21.
x, x, x.
 
22. Marinfritid/CWC ft, Tysken
x, x, x.
Ett litet dreamteam som kan komma att bli riktigt farliga. Två väldigt kompetenta gäddfiskare som slagit sig samman för att bilda ett lag som mycket väl kan kamma hem rubbet! Höjer ett varningens finger för dessa grabbar! Inte helt orimligt att dessa grabbar har cirka 14 distans fågelvägen till sitt första fiskeställe.
 
23. Fish Stank
x, x, 23-0.
Förra våren kammade de hem noll, kan de dra lärdom av det s kanske de kan lyckas bättre i år. Enligt rykten drar dessa grabbar så hemskt mycket gädda att deras fiskekläder helt enkelt luktar fisk, därav teamnamnet.
 
24. PÅK
x, x, x.
Team Påk sysslar normalt med lax och öringtrolling och jag har ingen koll på om de brukar spinnfiska gädda så de kan bli hur farliga som helst.
25. Pizzeria Ceylan Fiskesällskap
x, x, x.
En trio skoghallspöjker som gjorde sin första VPO-tävling i höstas och de lyckades då fånga en godkänd gädda. Någonting säger mig att detta kan var en uppstickare. Kanske tävlingens coolaste lagnamn.
 
26. Skitmört
9-255, 19-0, 16-91.
Skitmörtarna har vunnit en hösttävling men under vårtävlingarna har det gått lite mer grus i maskineriet, får se om de kan vända på det i år!
27.
x, x, x.
 
28. Mosbricka 1
13-163, 18-0, x-0.
Tävlingens sexigaste lag, lätt. Mellan allt kaffedrickande kommer de dra gäddor så skjorta står, var så säkra! Inga cykeltröjor och snabba brillor i den båten! Den här trion kan bli riktigt farliga.
 
29. Högboda fishing team
x, x, x.
Ett team från metropolen Högboda som gör sin första tävling. Kan bli hur bra som helst detta! Ryktet säger att dem är ruskigt laddade för denna tävling, de har putsat på båten, lackat motorn och investerat tungt under vintern.
 
30. Böjda Spön
x, x, x.
Första gången som vi har ett team med som representerar butikerna Böjda Spön sedan vår allra första tävling hösten 15. I år ställer de upp med Martin som säkert många av er såg i youtubetävlingen Gäddfemman. Nummer två är butikschefen från Karlstad Robin som varit med i några tävlingar nu där han bara var några centimeter ifrån segern våren 16. Teammedlem nummer tre är ingen mindre betessnidaren Dan The Brewer Nykvist. Det här kan mycket väl vara ett av lagen vi kommer se i toppen av resultatlistan.
31 Fin Fisk
x, x, x.
Den är inte stor men den är fin var det en profil som myntade ett par gånger i TV. Något detta lag tagit efter?
 
32. Gäddtorsk
x, x, x.
Är det grabbarna som har torskat på gädda eller gäddorna som torskat på torsk, eller torskarna som torskat på gädda?
 
33. Skadade
x, x, x.
Ingen godkänd gädda under några vårtävlingar för detta gänget om det inte är så att de tävlat under ett annat namn.
 
34. Ghostpepper
x, 25-0, x.
Mikael och Mats ställer upp för andra gången som Team Ghostpepper på en vårtävling. Dessa grabbar är kanske inga dedikerade spinnfiskare utan de är ett par riktigt duktiga trollingfiskare som brukar dra riktigt stora laxar och öringar och en och annan grann gädda såklart. Mikael var med och tog förra vårens längsta gädda så han har säkert lite platser på span, ta rygg på dessa herrar!
 
35. Svartzonker and Highrodds proguide
x, x, x.
Finbesök från Dalbosjön! En trio grabbar med Dalbosjön som hemmavatten. Jocke, Tomas och Fredrik är ett par riktigt duktiga gäddfiskare som faktiskt tog hem rubbet i höstas, både totalsegern och längsta gäddan. Det här är deras första vårtävling här uppe men jag tror att det inte spelar någon roll, klart en av mina tre favoriter till segern. Mr. Highrodd har landat en 15+ gädda tidigare den här våren och de är första lag att gå över 300 cm på en VPO-tävling…
 
36. FalkHed
12-170, 9-91, 3-287.
Ett av de mest rutinerade teamen i våra sammanhang, de har faktiskt varit med i alla VPO-tävlingar. Absolut bäst gick det för dem förra våren, då slutade de på en hedersam tredjeplats med tre gäddor mellan 90 och 100 cm (287 cm) men ingen riktig toppfisk och därför ingen seger. Kan de upprepa förra årets fiske kan de definitivt vara med i toppen! Martin är en renodlad gäddfiskare och Jocke är lite av en allätare som gärna ger sig på både abborre och gös. En riktigt giftig combo helt enkelt!
 
37. Slampajk
10-247, 8-161, 26-0.
Min vice tävlingsledare Robin var med och drog igång vår lilla tävling och är en av de som har mest tid på vattnen utanför Grums. Att han inte placerat sig bättre är för mig en liten gåta. Han har rätt recept, nu ska han bara hitta rätt ingredienser och det kanske han har gjort i valet av teammedlem…
 
38. Brobaits
x, x, 12-104.
Brobaits har varit med på en vårtävling tidigare och då lyckades de fånga en gädda över metern. Kanske kan de använda sig av infon de samlade på sig förra året och lyckas ännu bättre i år.
 
39.
x, x, x.
 
40. Fiskebröder
11-187, 3-271, 7-257.
Bröderna Mattias och Mikael Svensson från Arvika. Skulle egentligen inte behöva skriva mer än så. Kanske tävlingens mest rutinerade team, dessa grabbar har sjuka mängder fina fiskar på sina samveten. De senaste två vårarna har de fyllt pappret vilket inte är illa pinkat. Nu måste de bara få upp snittet lite så kan de bli riktigt farliga. Sitter inne på så mycket kunskap så skulle man få ta del av allt så skulle man mest troligt få ryggskott på stört!
 
41. Pompadour – Illex
x, 26-0, x.
Tippade att de skulle få minst två godkända förra hösten och de plockade minst tre stycken och placerade sig på en tredjeplats, riktigt bra fiskat. Nu får vi se om de kan lyckas på våren också!
 
42. Trassel
x, x, x.
Far och son Lindström har varit med ett par gånger fast under andra lagnamn. Har fått reda på en del av planen för dagen och tycker den verkar ganska solid, nu är det upp till dem!
 
43. BigFish
3-277, 24-0, 25-0.
Far och son Forsberg från Åmål har varit med sedan starten 2015 och jag skulle vilja påstå att de har rätt bra koll på vattnen utanför Grums. När de blev trea våren 2016 var de enbart 4 cm från segern, men har inte riktigt kunnat återskapa det resultatet. Skulle inte förvåna mig om de skulle lyckas betydligt bättre i år, se upp!
 
44. Rugguggla
x, x, x.
Första tävlingen för dessa brukspöjker som därför får anses kunna leva på en hel hög nybörjartur, ett atom in i vassen kan man komma långt på.
 
45. Pappaledig
x, 20-0, 18-90.
Förra året lyckades de fånga en bra tävlingsfisk men det kommer man inte långt på i det här sällskapet och i höstas landade de en fisk på 115(!) men den var ändå inte tävlingens största vilket säger en del om fisket förra tävlingen.
 
46. Blankpass
x, x, x.
Ett nytt team som inte varit med och tävlat förut under detta namn, men har för mig att Jonas var med och vann vårtävlingen 17 så de finns potential!
 
Hoppas ni gillar mitt lilla infoblad. En del lag har jag ingen koll på och därför har jag fått hitta på lite och allt jag skriver är givetvis på skoj.
Tight lines så ses vi på lördag i Grums, med vänlig hälsning Oskar Westlund.